Redacteur is onmisbaar voor een succesvol boek

Kies met zorg je redacteur

Een redacteur wat kan die voor je boek kan betekenen? Weinig mensen weten dit precies. Kijkt deze redacteur nu naar dt-fouten of is er meer.
Waar een redacteur het eerst naar kijkt:
• Allereerst zal de redacteur het manuscript bekijken of de opbouw en manier van schrijven past bij de gekozen doelgroep?
• Vanaf welk kennis- en ervaringsniveau gaat de auteur uit en past dit bij de doelgroep?
• Is de tekst niet te ingewikkeld of wordt er te veel uitgelegd?
• Straalt de auteur voldoende autoriteit uit?
• Komt de boodschap over.

Niet alleen is spelling belangrijk

Een goede redacteur zal herhalingen verwijderen en niet ter zake doende teksten zullen ook verdwijnen.
Je komt je redacteurenland verschillende werkwijzen tegen. De een zal vooral op het inhoudelijke ingaan en de ander meer op spelling, grammatica en interpunctie. Maar gelukkig zijn er redacteuren die naar beide onderdelen kijken.
Mijn mening is dat je je manuscript eerst ter beoordeling bij een redacteur neerlegt en hem naar zijn mening vraagt. Natuurlijk kan hij ook een prijskaartje aan zijn werk hangen.
Als je op zoek gaat naar de juiste persoon die uw boek kan redigeren neem dan mensen die alleen boekredactie doen, mensen die alleen goed in taal zijn geweest hebben onvoldoende kennis om je boek te redigeren.

Het belangrijkste, vind ik, is om eerst een gesprek aan te gaan. Heb je een goed gevoel na dit contact en klikt het dan kun je een stap verder gaan. Zoals bijvoorbeeld een proefredactie. Voelt het niet goed na het eerste gesprek dan gewoon verder zoeken.

De eindredactie, je kunt er niet omheen

Soms wordt gedacht dat na het redigeren alle fouten uit het manuscript zijn verdwenen. Dat is niet waarschijnlijk. Bij een goede uitgeverij komt de opmaak, of vormgeving zo u wil, de eindredactie om de hoek kijken. Een redacteur, ook maar een mens, zal gerust nog een foutje hebben laten staan en de vormgever heeft nieuwe fouten bijgemaakt. De eindredacteur zal niet meer op de grammatica letten speurt naar de fouten die zijn blijven staan, afbrekingen en consequent gebruik van witregels. Dus om kort te gaan: hij spoort de laatste fouten op.
De auteur zal natuurlijk ook nog na deze twee fasen de tekst nauwlettend lezen.
Een goede eindredactie is erg belangrijk voor een nagenoeg foutloos boek.
Wil je met onze ervaring kennismaken, bel dan gerust: 043-3581882.
Wij kunnen je meer tips geven en je zo verder op weg helpen. Geheel vrijblijvend.

Neem contact op met Boekenplan

Lees meer over: hoe schrijf je een boek